SAA1289

Az SAA1289.... már nem szállítható, ezért a NOKIA TV-khez kidolgoztak egy helyettesítő hibrydet az IC kiváltására. A helyettesítő tipus beépítéséhez szükséges módósításokat az alábbiak szerint kell elvégezni:

 

Az SAA1289 helyettesítő processzor beépítése

(szervizeknek)

A processzor cseréjével a memória (MDA 2062) feleslegessé válik. Kivenni nem szükséges, de a processzor nem kezeli.

A beépítés lépésenként:

1. Az eredeti processzor 4 MHz-es kristályát ki kell venni.

2. Az IC 1-es lábára (ahol a kvarc volt), 12 V-ot kell kötni. A feszültség, célszerűen a 7812 kimenetéről vehető le, a mellékelt szűrőfojtó segítségével. A fojtó kimenő lába közvetlenül a foglalat 1-es lábára kötendő, míg a középső (föld) a kivett kvarc másik lábának helyére.

3. Némely készüléknél szükséges lehet a hidegítő kondenzátor beépítése is, ezt szintén az 1-es láb és a föld közé kell kötni. (javasolt minden készülékbe betenni, hogy a későbbi kapacitáscsökkenésből adódó téves működést megelőzzük)

4. Kicserélendő a processzor. Az újnak az 1-es lába feliratozva van.

5. Bekapcsoljuk a készüléket. A készenléti lednek világítania kell. A készülék ezután távirányítóval indítható.

Az első indításkor a processzor produkálhat rendellenes dolgokat. (pl.: nincs fény, esetleg szín, vagy kontraszt) Ennek ellenére minden funkció beállítható, majd memorizálható.

A cserére feltétlen oda kell figyelni, mert fordított berakás esetén az áramkör tönkremegy.

 

A helyettesítő processzorral szerelt készülék kezelése

A készülék a hálózati kapcsolóval úgy indítható, hogy a gombot néhány másodpercig benyomva kell tartani. Amennyiben bekapcsoláskor röviden kapcsolunk, a készülék készenléti állapotba kerül. Innen természetesen távirányítóval bekapcsolható a televízió. (a legutóbbi programhelyre áll be, függetlenül attól, melyik számgombbal kapcsoltunk)

A készülék kezelése ezután ugyanúgy történik, mint a csere előtt. Ez alól a programozás a kivétel, amire visszatérünk. A fényerő, színtelítettség és a kontraszt, valamint a hangerő (bekapcsolási) ugyanúgy az "M" gombbal memorizálható. A távvezérlővel való működtetés a régi módon történik. Vezérléskor a kijelző elsötétülése természetes jelenség, nem hiba.

Ha van a televízióban TXT modul, ott is van változás. A processzor teletext vezérlés szempontjából korlátozott funkciókkal rendelkezik. Lényeges változás, hogy a TXT információ ablakban jelenik meg, valamint a memória nem működik. Ez azt jelenti, hogy csak egy oldal hívható le és a színes gombos működés nincs. Mindezért viszont kárpótlásul a 99 programhely adódik.

A helyettesítő processzor magyar fejlesztés, egy külsős, elektromérnök kolléga munkája.

A programozás lépései:

1., Álljunk a beállítani kívánt programhelyre

2., A "C" illetve, a "PC" gomb megnyomására a programtároló kinyílik. A televízió programozás állapotba kerül. A "+" "-" gombokkal a készülék hangolható. Ismételt megnyomása a "C" gombnak, sávváltoztatást eredményez. Ezt a kijelzőn megjelenő információk alapján azonosíthatjuk. Ezek a következők:

3., A "+" és "-" gombokkal a kívánt állomás beállítható. A hangolás apró lépésekben történik, ezért, főleg az UHF sávon, a felső csatornákon levő állomások behangolása, időigényes. Mivel a kódszámos beállítás megszűnt, így gyakorlatilag folyamatos hangolásúvá válik a készülék.

4., A beállított állomást, az "M" gomb megnyomásával memorizálhatjuk.

Ha egy programhelyet "skip" üzemmódra állítunk, akkor azt a helyet a készülék, léptetéskor, átlépi. A nem beállított programhelyeken célszerű ezt az állapotot rögzíteni.

Természetesen, az előbb említett programozási mód, megfelelő távirányítóval, nem csak készülékről, hanem távszabályozóról is működik. Pl. a Graetz 25C60 CH2 esetében. Az utángyártott távirányítók esetén is, ha a funkció rajta van, működnek a hangolási és memorizálási utasítások.

Amennyiben a távirányítóval olyan állomást választunk ki, amely skippelt, ez esetben az utoljára nem skip adón marad a készülék, függetlenül a kijelzéstől.